profesjonalny biznes dla firm




Wyszukiwarka





rgBiznes - profesjonalna reklama


Jeśli cenisz sobie czas, profesjonalną obsługę, doświadczonych specjalistów to czas na skuteczną promocję z serwisem rgBIZNES! Zaufaj nam jak wiele innych firm!

Download Resume

Tradycyjne wypieki regionalne

Tradycyjne wypieki regionalne

Opublikowano 2019-08-25 00:00:00 w kategorii [Hobby i Czas Wolny]
Oferta: Co to jest kołocz?

Stowarzyszenie Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego zrzesza obecnie aż kilkanaście firm piekących to wyśmienite ciasto, działających w województwie śląskim oraz opolskim. W 2011 udało się uzyskać dla owego wypieku status produktu regionalnego w Unii Europejskiej, co przyczyniło się do jego popularyzacji. Stowarzyszenie stara się jeszcze bardziej promować ten produkt i uczestniczy w licznych wydarzeniach oraz konkursach związanych z tradycyjnymi smakami Śląska i Opola, z dumą prezentując tam swoje pyszne ciasto.

Kołocz

Kołocz to zwyczajowa nazwa kołacza śląskiego, czyli ciasta przygotowywanego ze specjalnego rozczynu z mąki, cukru, drożdży i mleka, do którego dodaje się pozostałe składniki, takie jak jajka czy sól. Świetnie smakuje z posypką oraz cukrem pudrem, ale dodatkowo można je wzbogacić także o nadzienie z pieczonych jabłek lub masy serowej bądź makowej. Kołocz śląski niegdyś był nie tylko smakołykiem, ale również daniem o znaczeniu obrzędowym. Podawano go na przykład na Boże Narodzenie i Wielkanoc, a także na weselach, komuniach i nie tylko.

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego
ul. Powstańców Śląskich 25/6
45-086 Opole
woj. opolskie
Telefon: 500 367 730



Photo obrazki